Nieuws

Hopelijk komt dit verhaal alsnog goed in de geschiedenisboeken terecht

“Door de familiesfeer ontstaat heel veel hart voor de voorstelling“

Na ADAK 2 is acteur Nick Kamerling ook te zien in het derde deel East Side Story. Hij speelt politieagent Lucas in het slotstuk in de Molukse wijk in Bovensmilde. “Ik dacht: wat gek dat ik hier op school nooit over heb geleerd.”

Door: Joost Tanasale

Hoe verhoud jij je tot het Moluks-Nederlandse verhaal?
“Toen ik begon met ADAK 2 wist ik heel weinig van de Molukse geschiedenis af. Pas daarna ging ik me erin verdiepen, dat was echt een eyeopener. Bij navraag bij mijn ouders kwamen vooral de herinneringen aan de radicalisering en de acties naar voren. De achtergrond daarvan en de geschiedenis van hoe Molukkers hier terecht zijn gekomen, leerde ik door ADAK via de Molukse gemeenschap zelf. Dat was echt een wijze les. Ik dacht: wat gek dat ik hier nooit wat over heb geleerd, ook niet op school. Daarom vond ik het belangrijk om mee te doen, om dit verhaal te vertellen. Langzamerhand krijgt het gelukkig meer aandacht, het koloniale verleden wordt door Nederland steeds meer erkend.”

Hoe is het om als niet-Molukker onderdeel te zijn van ADAK?
“De sfeer is echt geweldig, het is één grote familie. Onderling kan iedereen heel goed met elkaar. Het is een warm bad, ook voor mij als niet-Molukker. Iedereen wil graag vertellen over hun verleden: over hoe zwaar het was voor hun ouders en dat velen gek genoeg ook een leuke kindertijd hebben gehad in Schattenberg, ze herinneren zich het spelen in de bossen. Die verhalen zijn heel interessant. Maar ook de keiharde, soms militaristische opvoeding komt veel ter sprake. En wat me opvalt is dat er veel respect is naar ouderen. Er is altijd sprake van ‘u’. Dat is een groot verschil met de Nederlandse cultuur.”

Wat kun je zeggen over jouw rol in East Side Story?
“Ik speel politieagent Lucas, die is opgegroeid in Smilde. Zijn vader is eigenaar van een snackkar, heeft in het KNIL gevochten en is pro-Moluks. Maar Lucas heeft ook goede Nederlandse vrienden die veel ruzies krijgen met Molukkers in de wijk. Hij houdt die vrienden het hand boven het hoofd, maar ondertussen wordt hij verliefd op de Molukse Ina. Als er een politieinval in de huizen van Molukkers moet komen, wil Lucas zelf de inval bij Ina doen, zodat het in ieder geval met zachte hand gaat. Hij denkt iets goed te doen, maar komt steeds meer in de knel.”

Wat betekent East Side Story voor jou als acteur?
“Het is vooral prachtig om samen te werken met een enorm ensemble. De voorstelling moet je echt samen dragen. Voor de amateurspelers is een grote rol weggelegd, de energie spat er vanaf. Dat is een groot verschil met andere producties. Je krijgt hier extra energie van de familiesfeer en daardoor ontstaat er heel veel hart voor de voorstelling.”

 Waarom moeten mensen naar de voorstelling komen?
“Omdat het een avondvullend programma is. Het begint al in de bussen die de mensen naar Schattenberg vervoeren. Je krijgt als bezoeker mee hoe het verhaal van de Molukkers is begonnen, wat hen door Nederland is beloofd en hoe het daarna ging, wat ze daarbij ervoeren. Het complete plaatje, tot in de Molukse wijk aan toe. Het is mooi dat ik als acteur eraan kan bijdragen dat dit verhaal verteld wordt. Hopelijk komt het dan alsnog goed in de geschiedenisboeken terecht.”

Nieuws

Het laatste deel van het theaterdrieluik Aan De Andere Kant

Een theatrale reis van het kamp naar een Molukse woonwijk

Een herkenbaar verhaal over de mensen uit De Oost

Een aangrijpende voorstelling over een verloren liefde in turbulente tijden

Een avondvullende theaterbelevenis op drie locaties voor jong en oud

Een ontmoeting tussen culturen en generaties

Een liefdesverhaal over conflict en verzoening, over integratie, over vroeger en nu

Samen genieten van muziek, dans en heerlijk eten