Nieuws

Met theater het Molukse verhaal vertellen: zo kwam East Side Story tot stand

“We maken samen het verhaal en bekijken het van beide kanten“

Voor Aan De Andere Kant 3 werd een concept ontwikkeld om het Molukse verhaal in een theatervoorstelling vorm te geven. Makers Pieter Stellingwerf, Kees Botman (van BUOG) en Miranda Bolhuis lichten het artistiek-inhoudelijke concept toe van East Side Story.

“Theater is een mooie vorm om het Molukse verhaal te vertellen. Documentaires waren er al, een tentoonstelling in het Drents Museum stond gepland en boeken zijn er in alle soorten en maten, maar theater was er tot nu toe nog weinig. Gelukkig waren er de eerste twee voorstellingen van ADAK. Daarin werden met name de heimwee van de eerste generatie, de roerige tijd van de acties belicht. Wij werden gevraagd voor ADAK 3, met daarin thema’s als: het verblijf, het leven als Molukse Nederlanders in Nederland én de toekomst.

Kamp Schattenberg
In het aanlooptraject bezochten we Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Van het voormalige Schattenberg vonden wij daar nagenoeg niets terug en daarmee niets van de Molukse geschiedenis. Dit terwijl ruim tweeduizend Molukkers daar ruim twintig jaar hebben gewoond. Die gedachte was voor ons leidend: we wilden de voorstelling zodanig maken dat het gelijk een statement zou zijn om aandacht te vragen voor een betere herinneringsplek.

Het terugbouwen van delen van barakken zou volgens ons een mooi beeldende basis zijn om de vele verhalen te kunnen vertellen. We bezochten het Openluchtmuseum in Arnhem om te kijken hoe zo’n barak er uit zag. Maar hoe precies het interieur, de voorwerpen en kleuren ook klopten, we misten iets: het verhaal dat door de Molukkers zelf verteld moest worden.

Barakken in abstracte vorm
Naar aanleiding van dit bezoek besloten we om delen van barakken in abstracte vorm neer te zetten. Want onze stellige overtuiging is: hoe abstracter, hoe meer ruimte om het verhaal te vertellen zonder dat het documentair wordt. Met de contouren van een barak als podium. De verzameling verhalen die op theatrale wijze verteld gaan worden noemen we een ‘culturele herbeleving.’

Molukse wijk Bovensmilde
Voor de meeste bewoners volgde na Kamp Schattenberg de Molukse wijk. Ook wij zelf maakten deze beweging. In onze zoektocht om kennis te vergaren en mensen te spreken, vervolgden we de reis naar Bovensmilde. Daar werden we gastvrij ontvangen in de wijk en rondgeleid. We vroegen hoe het was om in de jaren zeventig in een Drents dorp te wonen. Hoe werd de periode tussen Schattenberg en nu beleefd? Hoe ziet de toekomst van de Molukse wijk eruit? Wij vonden het belangrijk om het verhaal ook in Bovensmilde het verhaal te laten zien. Zo ontstond de gedachte van een avondvullende voorstelling op meerdere Moluks-historische locaties.

In het deel van de voorstelling dat in Bovensmilde gaat spelen, wilden we niet alleen de aankomst in de wijk verbeelden, maar ook de weg naar de toekomst aanstippen. Daarom bedachten we om ook in de wijk voor een theatervorm te kiezen die niet bedoeld is om realistisch te zijn, maar meer een soort droom waarin vanuit nu teruggekeken wordt naar twee levens van lang geleden.

Wereldse verhalen
Omdat liefde alles overwint, putten we uit twee wereldse verhalen: Romeo en Julia, het verhaal van een verboden liefde, verfilmd in de West Side Story. En Liefde in tijden van cholera, een prachtig verhaal van Gabriel García Márquez over twee oude mensen die elkaar, vijftig jaar na hun verboden liefde, opnieuw tegenkomen.

De twee verhalen samengevoegd vormen East Side Story. Over twee verliefde Molukse jongeren die, ondanks een enthousiaste bemiddelende snackverkoper, gescheiden worden door de waan van de dag. Vijftig jaar later ontmoeten ze elkaar weer en kijken zij als berustende ouderen naar het verleden en naar de toekomst die hen rest.

Samen
Voor dit prachtige project werken Nederlanders en Molukse-Nederlanders in gelijke mate samen aan ADAK 3. We maken samen het verhaal en bekijken het van beide kanten. Wij zijn de theatermakers: wij maken een podium, richten er een schijnwerper op, ontwerpen kostuums en zorgen dat er publiek op af komt. De inhoud van het verhaal is echter die van Molukse Nederlanders en daar werken we vol liefde aan mee. We hopen op een fantastisch resultaat!”

Pieter Stellingwerf, Kees Botman en Miranda Bolhuis

 

 

Nieuws

Het laatste deel van het theaterdrieluik Aan De Andere Kant

Een theatrale reis van het kamp naar een Molukse woonwijk

Een herkenbaar verhaal over de mensen uit De Oost

Een aangrijpende voorstelling over een verloren liefde in turbulente tijden

Een avondvullende theaterbelevenis op drie locaties voor jong en oud

Een ontmoeting tussen culturen en generaties

Een liefdesverhaal over conflict en verzoening, over integratie, over vroeger en nu

Samen genieten van muziek, dans en heerlijk eten